tiistaina, syyskuuta 14

Karppimaailma

Kun luen Keho.netin ketjua "AJCN: Tyydyttyneen rasvan demonisoinnille ei selvää tieteellistä pohjaa...", niin en voi välttyä mitä kummallisimmilta tulevaisuuden scenaarioilta. Väkisinkin iskee mieleen ajatus, jotta mihin tämä hullu maailma nyt on oikein menossa?! Toistaiseksi edellä mainitunlaiseen keskusteluun osallistuu suhteellisen pieni ryhmä, mutta äkkiähän tällaiset jutut leviävät koko kansan tietoisuuteen, kun niistä vaan tarpeeksi vouhkataan. Ja siitä päästäänkin näihin mun mielen luomiin tulevaisuudenkuviin... Niissä tarkka ravinto-oppi aloitetaan jo koulun ensimmäisillä luokilla ja nykyisen lukiotason saavuttaneet oppilaat tekevät tunneilla erilaisia ravintoon ja kehoon liittyviä tutkimuksia sievät vakoiset takit päällä. Kaikki suhtautuvat tehtäviinsä suurella vakavuudella... Nauraminen ja nauttiminen on kiellettyä. Niistä joutuu jälki-istuntoon, joka ei olekaan enää mikään mikä tahansa jälkkäri vaan siellä on rotan oltavat! Koe-eläinrotan oltavat tietysti! Näin saadaan oivasti sopivaa materiaalia tutkimuksiin. Jokainen tietää mitä pitää syödä, kuinka liikkua ja miten paljon nukkua. Jokainen toiminto on tarkkaan rytmitetty maksimaalista kehon hyvinvointia silmälläpitäen. Poikkeamista aiheutuu rangaistus, koska silloin henkilö on tieten tahtoen asettunut sairaudelle alttiiksi. Ravinnon suhteen on vaikeaa poiketa valituista ja hyväksi todetuista ruoka-aineista, koska ns. epäterveelliset ja keholle vahingolliset ruoka-aineet on täysin kielletty. Vaalea leipä, valkoinen riisi ja pasta, makeiset, jäätelöt, keksit ja moni muu tuote on historiaa. Niistä kuulee vain menneiden aikojen kauhutarinoita. Myös peruna ja sen johdannaiset ovat mennyttä. Tiedemiehet kiistelivät aikansa perunan hyvistä ja huonoista vaikutuksista, ja koska yhteisymmärrykseen ei päästy, niin Maailmanhallitus päätti kieltää sen varmuuden vuoksi. Porkkanaa ja ruisleipää tutkitaan edelleen. Niiden käyttöä rajoitetaan kuitenkin kalliisti verotetulla hinnalla. Kaikki "nautintoaineet" on hävitetty. Näillä toimenpiteillä oli tarkoitus päästä itseään tieten tahtoen sairastuttavista ihmisyksilöistä eroon. Siinä melkein onnistuttiinkin. Diabetes, verenpainetauti ja sydänsairaudet katosivat koko maapallolta. Valitettavasti nyt sairastuu ihmisiä kuitenkin sankoin joukoin outoon sairauteen. Tämä sairaus on nostanut sairaanhoitomenot ennennäkemättömälle tasolle. Kaikki kynnelle kykenevät tahot etsivät sairauden syitä. Tutkimuksia tehdään ympäri maailmaa. Koko maapallon voimavarat on valjastettu paljastamaan tämä outo sairaus, joka on tuskallisen hidas ja johtaa varmaan kuolemaan. Ennusteet ovat huonot; 50 vuoden kuluessa ennustetaan viimeisenkin ihmisolennon kadonneen maan päältä.

6 Viestiä:

Klo 9/14/2004 05:55:00 ip., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hmm...Aika hyvä täkykirjoitus... Todennäköisempää lienee kai että kyseistä ravintokeskeistä tulevaisuudenkuvaa noudattaa vain se X promillea väestöstä, lisättynä ehkä muutamalla yksiköllä, kuin nykypäivänikin... ;-)

Jotenkin tässä yhteydessä täytyy kommentoida, että joskus nämä blogikirjoitukset jne. vaikuttavat jokseenkin "frikkimäisiltä", siis että elämä tuntuu keskittyvän työn lisäksi vain ja ainoastaan ruokaan ja liikuntaan (+ kropan tutkailuun), tää käsitys toivottavasti on vain tämän fitness-henkisen blogin luomaa harhaa...(?). Onhan jotain kisuleita / karvanaamoja jossain yhteydessä vilahdellut, uskon / toivon tuohon harhaan...:-) Ylipäätään kolmenkympin tienoilla kun nämä normaalit "Mikä on elämän tarkoitus" aatteet pulpahtelee, niin tuossa perspektiivissa esim. rasvaprosenttin extreme alhaisuus tavoitteena tuntuu aika merkitsemättömältä jutskalta.

Funtsii "Maxi"

 
Klo 9/14/2004 07:07:00 ip., Blogger Hermis kirjoitti...

Siis mitähäh? Mä olen taas pihalla ku lumiakka.

Ensinnäkin mikä on täkykirjoitus? Toisekseen tarkoituksena oli konkretisoida niitä fiiliksiä, joita tuo keho.netin keskustelu mussa herätti. Todellisuus lienee toista, vaikka enpä menisi vannomaan, mitä seuraavan parin sadan vuoden aikana tapahtuu. Ihmeitä mahdollisesti.

En oikein ymmärrä mitä tarkoitat blogin "friikkimäisyydellä". Tarkoituksena on toki keskittyä kertomaan liikunta- ja ravintopainotteisia, itseasiassa kehopainotteisia juttuja. Tämä ei ole parisuhde- tai filosofointi blogi. Tehdäänpä asia helpoksi. Millaisista asioista toivoisit, Maxi, voivasi täältä lukea?

Ehkäpä palaan tähän asiaan paremmalla ajalla ja ihan pääareenalla ;)

 
Klo 9/15/2004 10:02:00 ap., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sorry pihalle heittävästä kommentista, lyhyt selevennys tähän... ;-)

Blogisi on oikein mukavaa luettavaa sellaisenaan kuin on, kiitokset siitä, joskus vaan mietin tuota henkistä puolta tässä fitness touhussa, siis että millä tavoin motivoit itsesi elämäntapaasi, siis mitkä ovat ne perustavaa laatua olevat argumentit, jolla perustelet itsellesi, että mikä pointti tässä kaikessa on, mikä arvomaailma ajaa eteenpäin jne. En tiedä miten todellisuudessa on, mutta tuntuu, että fitness-harrastus saattasi "rajoittaa" hieman muuta elämää, ja siinä mielessä, ainakin itse tarvitsisin tiukkaan fitness-touhuun hyvät motivaatiotekijät.

Kutrin blogissa taannoisen elämäntapamuutoksen pohjana tuntui olevan halu elää pitkään, päästä irti ruoanhimosta & siten pystyä elämään täysipainoisesti muilla elämän osalueilla ja kehotuntemus ylipäätään & sitäkautta ehkä myös itsetunto.

Eli lähinnä kai jotenkin kummallisesti yritin kysyä, mikä sua Hermis ajaa eteenpäin fitness-harrastuksessasi?

"Maxi"

 
Klo 9/15/2004 07:44:00 ip., Blogger Hermis kirjoitti...

Ei mun tarvitse itseäni motivoida mitenkään (on tietty myös toisinaan niitä huonoja päiviä, mutta jos nyt kokonaisuutta ajatellaan). Tietysti halu parempiin tuloksiin ajaa tavallaan eteenpäin, mutta kun tässä viitisentoista vuotta on tähän tapaan elänyt, niin se on itsestäänselvyys. Sitähän se elämäntapa tarkoittaa. Mun on hyvin vaikeaa elää eri tavalla, kuten ehkä viime aikojen "ahdistuneista" kirjoituksista olet saattanut huomata. Kutrin tilanne oli täysin toinen; hän aloitti nollasta. Mutta väitänpä, että kymmenen vuoden jälkeen tilanne hänenkin kohdallaan on eri, jos hän vaan kokee liikunnallisen elämäntavan omakseen.

Tiedän, että ns. "normaalien" ihmisten on joskus vaikea ymmärtää tällaista elämää. Ihan samoin mun on vaikea ymmärtää, mikä motivoi viikonloppu toisensa jälkeen lähtemään baariin. Ei näitä voi oikein sanallisesti selittää. Jokainen kuitenkin kokee asiat niin eri tavoin, eikä ehkä siksi pysty näkemään tässä elämäntavassa mitään järkeä. Tämä on ollut mulle iät ja ajat se ykkösjuttu, jonka ehdoilla mennään mahdollisimman pitkälle. Sitten tulee työ ja ne muut asiat. Terveys menee toki kaiken muun edelle. En ole kovin sosiaalinen ihminen, joten nämä asiat eivät ole mitenkään ensisijaisia elämässäni. Toki ihminen kasvaa ja muuttuu iän ja kokemusten myötä jatkuvasti, joten en voi sanoa, että näin tulee aina olemaan. Kuukauden päästä voin jo olla eri mieltä, vaikka en nyt niin uskokaan.

Viittasit edellisessä kommentissasi kolmenkympin "kriisiin". Mä olen jo ennen kolmeakymppiä käynyt läpi monta perustavaa laatua olevaa kriisiä, lähinnä terveyteen ja työhön liittyviä, joissa olen joutunut miettimään hyvinkin syvästi elämän peruskysymyksiä ja henkilökohtaista arvojärjestystä. Vakavat sairaudet saavat aina katsomaan jokapäiväistä elämää eri kantilta. Ehkä olenkin jo löytänyt oman tieni, jota tässä kuljen ja todennut tällaisen kehokeskeisen elämän olevan se mun juttu. Tällä hetkellä koen ainakin olevani tasapainoinen ja sinut henkisen itseni kanssa, vaikka jatkuvasti enemmän voimavaroja vaativa työ säännöllisin väliajoin mietityttääkin.

En tiedä antoiko tämä vastauksia pohdintaasi, mutta kysy ihmeessä lisää, jos jokin asia jäi vielä mietityttämään. Vielä täytyy sanoa, että ei mikään, minkä tekee puhtaasti omasta tahdosta ja sydämestä ole rajoittavaa. Luonnollisesti tämä elämäntapa vaatii ajoittain itsekuria ja kieltäytymisiä, mutta koska tiedän ainoastaan näillä keinoin pääseväni tavoitteeseen, niin en koe niitä missään tapauksessa rajoitteina. Kyllähän sitä ajoittain tulee epätoivon hetkiä, esim. menneen kesän jäätelöhimo oli yksi niistä tiukoista paikoista. Mutta eihän tässä totaalisen ehdoton tarvitse olla ellei itse niin halua. Ei kukaan tule mua torumaan, vaikka syönkin sen 400 gramman salmiakkipussin. Mitä nyt oma mieli kiukkuaa ja taistelee masennuksen kynsissä ;)

Kaipa se muakin jonkinlainen hyvänolontunne ajaa eteenpäin. Nyt on ainakin todella lösähtänyt ja ikävä olo kun en ole viikkokausiin päässyt liikkumaan. Keho vaatii liikuntaa ja pää vaatii liikuntaa. Treeni on mulle ainoa todellinen pakopaikka, jossa ei tarvitse ajatella ympäröivän maailman vaatimuksia. Ja kyllähän se mielikin pysyy hyvänä kun paitsi tuntee ja tietää olevansa hyvässä kunnossa, niin myös näkee olevansa kunnossa, vaikka edelleen väitänkin, että en harrasta tätä ensisijaisesti esteettisestä näkökulmasta.

 
Klo 9/16/2004 07:29:00 ip., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Heh, joku muukin on luonut skenaarioita samasta aiheesta :) :

The Weston A. Price Foundation
Washington, DC
http://wwww.westonaprice.org/


The following "Press Release" parody imagines a time in the not-too-distant fulture when humanity dies out from following the cholesterol theory of heart disease.

FOR IMMEDIATE RELEASE

CHOLESTEROL THEORY WIPES OUT HUMAN RACE

PLANET EARTH, April 9, 2057 - A faulty theory on the origin and cause of heart disease, introduced on Planet Earth 100 years prior to this date, has caused the demise of the human race, according to a Pleiadean delegation report. The theory led to food choices that proved lethal to humans over several generations.

"We were surprised at the rapidity of its effects," said the commission's chairman, "and the tenacity of the theory. Even when infertility and early death became widespread, humans did not question the validity of the basic assumptions."

The delegation, which visits Planet Earth once every fifty earth years on fact-finding missions, estimated the decrease in earthling numbers at almost 99 percent. Only pockets of isolated populations and some descendants of impoverished dairy farmers, too poor to purchase supermarket foods, remained.

Proponents of the cholesterol theory maintained that animal fats and cholesterol from animal foods were the cause of heart disease. Vegetable oils gradually replaced animal fats in the human diet as Earth-dwellers sought to lower their blood cholesterol below the levels needed to produce reproductive hormones. The introduction of imitation foods rich in plant-based estrogens, and of plant sterols into commonly eaten foods, exacerbated the antifertility effects.

Humans were also encouraged to take drugs to lower cholesterol levels and these had side effects such as cancer, which contributed to the population decline. And heart disease increased, in spite of rigid adherence to cholesterol-lowering regimes. Low cholesterol levels also contributed to an increase in deaths from suicide and violence. In addition, children experienced growth problems and increasing numbers failed to reach sexual maturity. The investigators cited the lack of protective nutrients found in animal fats as a factor exacerbating all these conditions.

Ironically, a few earthling scientists had warned against the effects of diets based on vegetable oils, the commission found. But these souls were either ignored or persecuted. Over time, mental ability declined, with great numbers of children experiencing learning difficulties and attention deficit disorder. Alzheimer's and senility increased among the elderly. Humans could no longer make sense of ancestral dietary traditions or of published studies on the role of animal fats in human nutrition.

The real enemy, according to the report, was fear. "Humans were taught to fear the very foods that had made their evolution possible," said the observers. "They were very gullible and believed the advertisements and pronouncements of those who profited from the sale of vegetable oils and cholesterol-lowering drugs."

"Even if earthlings can overcome their fear and return to traditional foods," said the commission, "it will take centuries to repopulate the earth." The delegation expressed regret at the waste of a fine planet.

t. Puntari

 
Klo 9/19/2004 09:31:00 ip., Blogger Hermis kirjoitti...

Thanks Puntari!!! Mielenkiintoinen juttu tämä!

 

Lähetä kommentti

<< Pääsivulle