lauantaina, toukokuuta 21

Tiesitkö..

.., että onnistuessasi korvaamaan kehostasi kilon rasvaa samalla määrällä lihasta lisääntyy perusaineenvaihduntasi kokonaiset 8 kcal vuorokaudessa! Niin, että se siitä "lihas kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa levossa kuin rasvakudos" -myytistä. Eli järjettömiä ravintomääriä on aivan turha perustella sillä, että kun käy salilla ja kehonkoostumus muuttuu/on muuttunut edullisempaan suuntaan (= lisää lihaa, vähemmän rasvaa), niin mun pitää tai mä saan syödä näin monta sataa kaloria vuorokaudessa enemmän. Höpöhöpöä!

4 Viestiä:

Klo 5/22/2005 11:41:00 ap., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Liikkujan ravitsemus-kirja (Borg, Fogelholm ja Hiilloskorpi) antaa optimistisemman kuvan: yksi kilo lihasta kuluttaa lepotilassa 12-15 kcal vuorokaudessa. ;) Ei mikään huikea muutos. Kirja jatkaa 'Vaikka lisäksi otetaan huomioon suuremman kehonpainon merkitys fyysisen aktiivisuuden energiankulutukselle, on lihasmassaa lisäämällä vaikea suurentaa vuorokauden kokonaisenergiakulutusta yli 5%' Kun vielä otetaan huomioon se, ettei lihaksella ja läskillä ole hirvittävän suurta eroa edes tiheyksissä (1.1 kg vs 0.9 kg/L), voi joku kysyä, miksi kehittää lihasmassaa.

-Minna

 
Klo 5/22/2005 01:37:00 ip., Blogger Hermis kirjoitti...

Niin, en tiedä onko tuo yhtään sen optimistisempi kuva vaan itseasiassa ihan yhtäpitävä esittämäni kanssa, jossa yksi kilo lihasta kuluttaa levossa 12 kcal/vrk ja yksi kilo rasvaa 4 kcal/vrk. Kun rasvakilo korvataan lihaksella niin kasvanut kulutus on 8 kcal/vrk (12-4 siis). Tilanne on energiakulutuksen kannalta hieman parempi, jos rasvakilo säilyy ennallaan ja tähän lisätään yksi kilo lihasta (--> kokonaispaino nousee kilolla). Tällöin päästään tähän 12 kcal/vrk lisääntyneeseen energiankulutukseen.

Mutta pointti edelleen se, että melkoisesti saa pistää kehoon lisää massaa ennen kuin sillä voidaan perustella merkittävää perusaineenvaihdunnan lisääntymistä. Lähemmäs 10 kiloa lisää lihasta (rasva ennallaan) niin päästään sadan kilokalorin lisäykseen. Siinä on jo normaaleista lähtökohdista (vrt. anorektikko)lähtevälle naturaalinaiselle haastetta! :)

 
Klo 5/22/2005 08:27:00 ip., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Mutta pointti edelleen se, että melkoisesti saa pistää kehoon lisää massaa ennen kuin sillä voidaan perustella merkittävää perusaineenvaihdunnan lisääntymistä."

Samaa mieltä. Ja samaan syssyyn voi kysyä, paljonko ikääntymisen myötä pienentynyt lihasmassa -ja paljonko se pienenee- todellisuudessa vaikuttaa aineenvaihduntaan. Vai onko loppujen lopuksi kyse ihan muusta.

-Minna

 
Klo 5/22/2005 11:08:00 ip., Blogger Hermis kirjoitti...

Oma veikkaus on, että kyse on jostain ihan muusta ja syyttävä sormi osoittaa kohtalaisen päättäväisesti suuntaan, joka kehoa muutenkin mun mielestä täysin mielivaltaisesti hallitsee ;)

 

Lähetä kommentti

<< Pääsivulle