Kehon happo-emästasapaino
Olen tutustunut muutamiin artikkeleihin koskien kehon happo-emästasapainoa. Mielenkiintoista materiaalia, mutta en koe asian olevan niin tärkeä suurempien massojen kannalta, että kirjoittaisin siitä yhteenvedon Hermeliinin kehosivuille. Itseäni aiheessa kiehtoo vaikutukset lihasmassaan, kilpirauhasen toimintaan ja kortisolin tuotantoon (itselläni siis diagnosoitu kroonisesti koholla oleva kortisoli). Lyhyesti kyse on eri ruoka-aineiden happamoivasta tai emäksisoivasta vaikutuksesta kehoon (mittarina PRAL-arvo vrt. GI). Nykyihmisen tavanomaisella ruokavaliolla on kehoa happamoiva vaikutus, joka aiheuttaa mm.
- lisääntynyttä kalsiumin eritystä virtsaan (munuaiskivien riski, luukato)
- negatiivista typpitasapainoa (proteiinien purku lihaksista --> lihasmassan menetys)
- alentunutta IGF1-tasoa (=insuliinin kaltainen kasvutekijä eli kasvuhormonin vaikutusta välittävä peptidi)
- GH-resistenssia (=elimistön heikentynyt vaste kasvuhormonille)
- lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa
- hyperkortisolismia eli kortisolin liikatuotantoa
- "Syra-bas balansen - matens bortglömda verktyg för formen, muskelmassan och hälsan" Monica Wieckowski
- "Förbättra formen och prestationsförmågan med matens effekt på syra-bas balansen" Monica Wieckowski
- "Covering Nutritional Bases - The Importance of Acid-Base Balance" John Berardi
- Acid Base Forumista (eri dieettien vaikutuksesta happo-emästasapainoon)
0 Viestiä:
Lähetä kommentti
<< Pääsivulle