maanantaina, huhtikuuta 12

Kehon happo-emästasapaino

Olen tutustunut muutamiin artikkeleihin koskien kehon happo-emästasapainoa. Mielenkiintoista materiaalia, mutta en koe asian olevan niin tärkeä suurempien massojen kannalta, että kirjoittaisin siitä yhteenvedon Hermeliinin kehosivuille. Itseäni aiheessa kiehtoo vaikutukset lihasmassaan, kilpirauhasen toimintaan ja kortisolin tuotantoon (itselläni siis diagnosoitu kroonisesti koholla oleva kortisoli). Lyhyesti kyse on eri ruoka-aineiden happamoivasta tai emäksisoivasta vaikutuksesta kehoon (mittarina PRAL-arvo vrt. GI). Nykyihmisen tavanomaisella ruokavaliolla on kehoa happamoiva vaikutus, joka aiheuttaa mm.

  • lisääntynyttä kalsiumin eritystä virtsaan (munuaiskivien riski, luukato)
  • negatiivista typpitasapainoa (proteiinien purku lihaksista --> lihasmassan menetys)
  • alentunutta IGF1-tasoa (=insuliinin kaltainen kasvutekijä eli kasvuhormonin vaikutusta välittävä peptidi)
  • GH-resistenssia (=elimistön heikentynyt vaste kasvuhormonille)
  • lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa
  • hyperkortisolismia eli kortisolin liikatuotantoa
Ruoka-aineet voidaan jakaa karkeasti happamoiviin ja emäksisoiviin seuraavasti. Useimmat hedelmät ja vihannekset ovat emäksisoivia, kun taas viljatuotteet, liha, kala ja juustot ovat happamoivia. Poikkeuksiakin löytyy esim. parsa on happamoiva. Tarkempaa tietoa PRAL-taulukosta. jossa positiiviset arvot edustavat happamia ruoka-aineita ja negatiiviset emäksisiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö esim. lihaa voisi tai kannattaisi syödä, täytyy vaan huolehtia siitä, että koko aterian happo-emäs -tasapaino on mielummin emäksinen kuin hapan eli happamia ruoka-aineita tasapainoitetaan lisäämällä ateriaan riittävästi emäksisoivia ruoka-aineita. Esimerkkinä ateria, joka koostuu 250 g rasvatonta (lean) lihaa, 250 g perunaa ja 100 g pinaattia. Lihan PRAL-arvo on 7,8/100 g (=hapan, positiiviset PRAL-arvot ovat happamia ja negatiiviset emäksisiä), jolloin kokonaisarvoksi tulee 19,5. Perunan PRAL-arvo on -4 eli kokonaisarvoksi tulee tällöin -10 ja pinaatin -14. Koko aterian PRAL-arvoksi tulee näin 19,5 -10 -14 = -4,5 eli ateria on emäksinen. Tässä juttu todella pienessä pähkinänkuoressa. Lisää tietoa mm.