lauantaina, lokakuuta 23

Vääriä valintoja

Miksi ei vapaapäivistä tule koskaan sellaisia kuin niistä odottaa tulevan? Odotukset liian korkealla? Joka perjantai miettii, että ah, viimeinkin viikonloppu, voin omistautua täysin omille jutuilleni ilman aikatauluja ja muita rajoittavia tekijöitä. Noh, nyt ollaan jo lauantai-illassa eikä tämäkään viikonloppu näytä muodostuvan sen ihmeellisemmäksi kuin mikään muukaan. Yhä on veto veks, vaikka tässä on nyt jo vuorokauden verran rentouduttu. Huomenna jo työt odottavat : / Tänään sain liikuntaviikon purkkiin ja siihen sentään voin olla tyytyväinen. Vapaapäiviä ei tällä viikolla ollut ja yhtenä päivänä tuli tehtyä sekä sali että lenkki. Aikaa liikuntoihin kului 9 ja puoli tuntia, kaloreita 3330 aktiivisuustasolla middle (top olisi ohjeiston mukaan kohdallani oikea valinta, mutta se tuplaa liikuntakalorit ja kaikki laskelmat menevät päin pyllyä). Liikunnat vkolla 43 siis seuraavasti:

  • Su: sali; raskas olkapäät+ hauikset + ojentajat
  • Ma: lenkki 36 min
  • Ti: lenkki 24 min + sali; raskas reidet + pohkeet
  • Ke: sali; pumppi rinta + selkä
  • To: lenkki 36 min
  • Pe: sali; pumppi olkapäät + hauikset + ojentajat
  • La: lenkki 1 h 5 min
Tänään juoksin ensimmäistä kertaa pidemmän lenkin sitten viime kesän. Ohjelman mukaan tavoitteena oli juosta 8 km tuntiin. Valitsin reitin väärin, joten mittaa tuli 8 km:n sijaan 9,5 km aikaan tunti viisi minuuttia. Reitti oli myös sikäli vähän ikävä, että matkalle osui ihan liian monta isoa (pitkää ja/tai jyrkkää) ylämäkeä ja matkan teko juosten uhkasi loppua jo paljon ennen 8 km:n rajapyykkiä. Sisulla pistin jälleen kerran tossua toisen eteen, vaikka tuntui aivan hemmetin pahalta. Nyt jalat ovat melkoisessa kohmelossa ja oikea pohje sopivasti krampissa. Toivottavasti aukeaa huomiseen jalkatreeniin... Väärä ei ollut ainoastaan reitin valinta vaan myös asuvalinta. Tilanne oli sikäli vähän hankala, että lähtöpiste sijaitsi vanhempieni luona, jonne majoituin jo ennen aamukymmentä, jolloin vettä tuli vielä taivaan täydeltä. Lenkkikamat pakkasin mukaan tietysti vallitsevien sääolosuhteiden mukaan ja toisaalta oli myös ihan pakko päästä kokeilemaan eilen hankkimaani Löfflerin windstopper takkia. Kun puoli yhden aikaan aloitin matkani oli ulkona asteita 10 ja aurinko pilkahteli pilvien välistä. Noh, sanomattakin lienee sselvää, että olin kuolla paitsi ylämäkiin, niin myös kuumuuteen (musta windstopper, heh). Onneksi sentään älysin heittää tavalliset verkkarit jalkaan Asicsin "talvitrikoiden" sijaan. Lenkkiin liittyi myös sellainen pieni, mutta liikuttava yksityiskohta, että äitini pisti isäni pyörällä perään varmistamaan, että kaikki sujui "onnellisesti", heh. Kerroin vanhemmilleni ennen lähtöä minkä reitin aioin juosta ja äiti patisti ottamaan kännyn mukaan. En suostunut. Viimeisillä sadoilla metreillä isä pyyhälsi fillarilla ohitse ja arvasin heti mistä oli kyse; mun ylihuolehtiva äippä tietty! Varmistuksen asiaan sain kun palasin keittiön pöydän ääreen, jossa isä luki kaikessa rauhassa lehteä teeskennellen ettei olisi missään ollutkaan. Eivät sentään kehdanneet kieltää asiaa kun siitä suoraan kysyin. Onneksi en enää asu kotona; ois isällä siinä hommaa kun päivä toisensa jälkeen lähtisi mun perään lenkille, hehhehhh! (Tää mun juoksujuttu on niille ihan uutta ja kovin ihmeellistä. Mähän EN ollut mikään liikunnallinen lapsi vaan itkua vääntäen lähdin kouluun liikuntapäivinä.) Päivään mahtui vielä yksi väärä valinta: K-kaupan paistopisteen pizzapala, joka ei ollut kovin terveellinen valinta ja maistui vieläpä aivan kauhealle! Kunpa olisin tuhlannut nekin kalorit kunnon maukkaaseen pizzaan! Ja roskaposti ärrrrsyttttääää! Arrrgh! Viruspostit pysyivät jonkin aikaa poissa, mutta ovat jälleen aktivoituneet. Niitä tulee jälleen 5-10 kpl päivässä. Ja "mainospostit" senkun tulevat törkeämmiksi! Tänään olen jo kahteen otteeseen saanut täyttä pornoa ruudun täydeltä (kuvia) ja täytyy kyllä sanoa, että on melkoisen vastuutonta toimintaa toi. Ruudun toisella puolellahan voi olla ties minkä ikäinen ihminen ja näissä kuvissa ei todellakaan ollut mitään kaunista. Törkeitä ja kuvottavia olivat suoraan sanottuna!

2 Viestiä:

Klo 10/24/2004 06:43:00 ip., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Katselin tota sun viime viikon liikuntaohjelmaa ja tuli taas mieleen, että kerroit aikaisemmin sun kortisolien olevan kroonisesti koholla. Kova harjoittelu kuulemma nostaa kortisolia ja sen pitäisi antaa laskea ennen seuraavaa kortisolia nostavaa treeniä. Viikollasi ei ollut yhtään lepopäivää ti ja to oli punttitreenit peräkkäin ja pe-la-su oli kai aika kovat treenit peräpäivinä. Sun laiselle "fanaatikolle" on kai turha sanoa, että vähennä treenaamista, mutta entä jos korvaisit ton perjantain pumppi olkapäät + hauikset + ojentajat -treenin vaikka venyttelytreenillä tai hieronnalla? Yksi kova treeni lihasryhmää kohti viikkossa riittää, vai? Venyttely- ja hieronta edistävät myös palautumista, joten voit harjoitella kovemmin, tehokkaammin ja tuloksellisemmin. Minulla on tarkoitus syventyä palautumiseen, lihashuoltoon ja liikkuvuuteen paremmin, kunhan ehdin ja voin kertoa sitten mitä uutta löysin.

Osku

 
Klo 10/24/2004 10:23:00 ip., Blogger Hermis kirjoitti...

Moi Osku!Joo, kortisolit on koholla ja olen puhunut tästä liikuntasysteemistä hoitavan lääkärin kanssa, mutta hänen mukaansa sillä ei ole kokonaistilanteeseen vaikutusta. Tai siis on varmasti vaikutusta, mutta ei niin, että näkyisi testeissä (molemmat testit heti aamusta, jolloin kortisolit alhaisimmillaan ja toinen aivolisäkkeen kortisolituotantoa lamaavan lääkeaineen vaikutuksen alaisena --> tulosten vertailu). Eli mua ei ole missään vaiheessa kehotettu vähentämään liikuntaa. Viime vuonna mitraaliprolapsin diagnosoinnin jälkeen kyseinen läääkäri (eri kuin vakilekuri) kehotti jopa lisäämään liikuntaa, heh. Luulenpa, ettei herralla ollut minkäänlaista käsitystä mun treeneistä, vaikka kovasti yritin asiaa valottaa. Miehet aina vähättelevät tällaista pientä blondia, argh!!!

Mä siis seuraan sekä sali- että juoksutreeniohjelmia, jotka ovat täysin erillisiä toisistaan eivätkä osaa ottaa toisiaan mitenkään huomioon. Huomioiminen esim. riittävän levon suhteen jää siis mulle ja valitettavasti mä olen kovin huono lepäilemään, jos ohjelmassa jotain lukee ja jos keho ei ole aivan kuollut ;). Mä treenaan tällä hetkellä viiden päivän kierrolla (vrt. viikon kierto = 7 pvää) eli niin, että kolmen viikon aikana tulee koko keho tehtyä 4 kertaa sen tavanomaisen kolmen sijaan. Joka toinen samalle lihasryhmälle kohdistuva treeni on pumppitreeni (kevyempi vastus, lyhyemmät palautukset, pidemmät sarjat) ja joka toinen kerta teen varsinaisen raskaan treenin (pitkät palautukset, lyhyet sarjat, raskaampi vastus). Tämä ei mun nähdäkseni ja tuntemusteni mukaan ole mitenkään liikaa (max 2 liikettä/lihasryhmä, sarjoja lämmittelyineen 8-12/lr). Päinvastoin, ohjelma tuntuu musta mukavalta ja mulle sopivalta. Kuuden viikon jakson jälkeen (koko keho 8 kertaa läpi; 4 raskasta, 4 pumppia) pidän superkevyen palauttavan viikon, jolloin käyn käytännössä kääntelemässä vain tyhjiä tankoja ;)

Mutta sun kommentissa on hyvä pointti; kehonhuolto, jota mä todella lahjakkaasti onnistun laiminlyömään *nolo*. Tein uudenvuodenlupauksen, jonka mukaan mun PITI käydä hierojalla vähintään kerran kahdessa vkossa. En kuitenkaan MUKA ole löytänyt sopivaa hierojaa ja homma on jäänyt. Erilliset venyttelysessiotkin ovat todella harvassa. Venyttelen kyllä aina hieman ennen treeniä lämmittelyn jälkeen ja aika usein vielä hieman perusteellisemmin treenin jälkeen. Usein saliaerobisen yhteydessä teen kattavamman venyttelyn, mutta tiedän tämän olevan liian vähän. Jotenkin vaan tulee priorisoitua treenit kehonhuollon edelle, ja jos 8 kertaa vkoa kohden treenaa ja töitäkin yrittää tehdä, niin ei siinä ihan hirveästi luppoaikaa venyttelyille ja hieronnoille jää. Hieronta ainakin vaatii lepopäivän tai muuten menee homma ihan harakoille.

Mutta jään odottelemaan sun raporttia kehonhuoltoa ja palautumista koskien, ja lupaan vakavasti harkita pahojen tapojeni muuttamista. Se vaan vaatii hieman aikaa.. Ajatukseen täytyy ensin totutella, sitten kokeilla ja sen jälkeen siitä saattaa jopa tulla tapa ;)

P.S. Muistan kyllä, että oon sulle vielä yhden vastineen auki ;)

 

Lähetä kommentti

<< Pääsivulle